środa, 1 listopada 2017

rogaliki krucho - drożdżowe


składniki:

  • cztery szklanki mąki
  • margaryna (lub masło) 250 gr
  • pół szklanki śmietany 
  • jajko
  • drożdże świeże 5 gr
  • 2 łyżki cukru
  • nadzienie (powidła ulubione, kostki czekolady)
  • cukier puder do posypania
  • jajko do posmarowania
wykonanie:
  • drożdże i cukier rozpuszczamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody lub mleka, odstawiamy na 5-10 min aż ruszą
  • z mąki, posiekanej margaryny, jajka, śmietany i rozpuszczonych drożdży szybko zagniatamy ciasto (jeśli w malakserze to końcówką do ciasta kruchego, nie hakiem do drożdży)
  • wałkujemy na grubość 4-5mm, spodem do tortwnicy wycinamy okrąg, tworzymy osiem trójkątów, przy podstawie nakładamy nadzienie, zawijamy, 
  • można (ale nie trzeba) pozwolić im chwilę wyrosnąć (10-15 min) wychodzą wtedy większe i bardziej napompowane
  • smarujemy roztrzepanym jajkiem
  • pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia (ok 15 minut)
  • na koniec posypujemy cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz