niedziela, 23 grudnia 2012

karp smażony po śląsku - wigilijny

no zrobić karpia na wigilie, takiego, żeby był soczysty, smakowity i w sam raz to sztuka! Po latach prób i błędów, sukcesów i porażek jestem zwolennikiem dopiekania karpia w piekarniku. A to przepis który najbardziej mi odpowiada:

składniki:


  • karp średniej wielkości
  • 2 cebule
  • 1 cytryna
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • przyprawy według uznania (imbir, kolendra , vegeta itp.. ale to niekoniecznie - jak dla mnie wystarczają te z poprzednich punktów)
  • olej do smażenia
  • masło - pół kostki
  • mąka , bułka tarta i jaja (2-3) do panierki
wykonanie:
  • sprawionego karpia pokrojonego w dzwonki  włożyć do naczynia razem z pokrojoną w plasterki cebulą i cytryną, dodać przyprawy, przykryć i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na jeden dzień (można pomieszać w międzyczasie)
  • rybę wyciągamy, wyrzucamy wszystko poza cytryną , panierujemy w mące, jajku i tartej bułce po czym smażymy na złoty kolor na oleju (oleju śmiało!) - nie za długo, wystarczy żeby chwycił kolor, bo bedzie dopiekany w piekarniku
  • usmażonego karpia przerzucamy na blachę, obkładamy plastrami  masła (smiało) i cytryny, pieczemy ok 30-45 minut w średnio nagrzanym piekarniku (175 stopni) po czym zmniejszamy temperaturę i tak możemy potrzymać jeszcze 45 min -1 godz do wigilii (można dodać masła jeśli się wchłonie)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz