wtorek, 28 listopada 2017

cinnabons - cynamonki - drożdżowe bułeczki cynamonowe


przepis na podstawie krytykakulinarna.com , fajne na jesień, proste do zrobienia i bardzo smaczne 
przepis w kolejności wykonywanych czynności:

ciasto:

  • 700 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 30 g drożdży 
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 60 g drobnego brązowego cukru
  • szczypta soli

1.robimy zaczyn: drożdże rozpuszczamy w cepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki - pozwalamy im ruszyć - kilkanaście minut,
2. łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami wyrabiając ciasto (najlepiej w mikserze z hakiem), po pięciu minutach dodajemy miękkie masło - wyrabiamy do jednolitej, sprężystej konsystencji i odstawiamy na minimum godzinę

nadzienie: 

  • filiżanka drobnego brązowego cukru
  •  pół filiżanki cukru muscovado (można pominąć i dać więcej zwykłego brązowego)
  • 2 łyżki cynamonu
  • skórka otarta z jednej pomarańczy (lub cytryny )
  • kawałek zamrożonego masła
3. mieszamy wszystko oprócz masła
4. dzielimy ciasto na połowę , wałkujemy pierwszą porcję w kwadrac o grubości 1 cm, ścieramy na to tarką połowę masła - tak by było  równomiernie rozłożone , wykładamy równomiernie nadzienie (połowę) i zawijamy wszystko w rulon
5. kroimy na równe 2 cm roladki i układamy na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia - w pewnej odległości od siebie (1,5 cm) operację powtarzamy z drugą porcją i pozwalay wszystkiemu rosnąć 30 min
6. smarujemy wierz roztrzepanym jajkiem ,wkładamy do piekarnika i pieczemy 20- 30 min, do zrumienienia

lukier:

  • sok z połówki cytryny lub pomarańczy
  • cukier puder - ok jednej szklanki
7. mieszamy do bardzo gęstej , ale lejącej konst=ystencji i smarujemy wystygnięte bułeczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz