czwartek, 6 grudnia 2012

świeżonka z pęczakiem

potrawa jednogarnkowa, na zimę 

Składniki:


  • wieprzowina 1,5 kg (zależy ile kto lubi tłustego- do wyboru boczek, podgardle, karkówka, schab, łopatka - my robimy zazwyczaj z  boczkiem i karkówką)
  • cebula 1 kg
  • paczka pęczaku
  • ziemniaki 1 kg
  • bulion 1/2 litra
  • przyprawy: majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie ewentualnie dwie łyżki przecieru pomidorowego, papryka
wykonanie:

  • mięso pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawach na noc
  • w garnku o grubym dnie lub w woku smażyć mięso zaczynając od najtłustszego
  • dodać cebulę i smażyć aż zmięknie (ja cebulę smażę na osobnej patelni i już usmażoną dodaję do mięsa)
  • podlać bulionem, dusić chwilę, dodaać precier pomdorowy
  • dodać do mięsa kaszę - gdy kasza wchłonie sos, uzupełniać wodą  lub bulionem
  • w międzyczasie ugotować ziemniaki i pokroić w kostkę
  • kiedy kasza zmięknie, dodać ziemniaki, wymieszać
potrawa wychodzi bardzo smaczna i syta - w sam raz na zimę...

2 komentarze:

  1. Potrawa nie może być syta, syty może być człowiek jeśli potrawa była sycąca. Przepis inspirowany Magdą Gessler. Świeżonka, sens tej potrawy jest taki, że przygotowywało się ją z mięsa prosto po uboju, a to to żadna świeżonka tylko duszona wieprzowina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zajrzj do słowników, potrawa jak najbardziej może być syta, syta zupa, syte danie

      https://sjp.pl/syty

      Usuń