poniedziałek, 20 listopada 2017

sernikopiernik


na motywach przepisu za kuchnialidla.pl    "sernikopiernik" wydaje nam się ciekawszą nazwą niż sernik piernikowy :)

składowe ciasta podaję według kolejności wykonywania:

1. CIASTO KRUCHE NA WIERZCH

skłądniki:

  • 200 gr mąki 
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 75 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g margaryny
  • żółtko
wykonanie: wszystko szybko zagniatamy, formujemy w kulę , owijamy folią spożywczą i do zamrażarki na 50 minut (będziemy to później ścierać na tarce o grubych oczkach )

2. SPÓD PIERNIKOWY

  • kostka margaryny
  • półtorej tabliczki mlecznej czekolady
  • 100 gr miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 4 jajka
  • 40 gr cukru trzcinowego
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 125 gr mąki 
  • 20 gr mąki tortowej
  • 10 gr proszku do pieczenia
wykonanie:
  • margarynę , czekoladę i miód rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu i studzimy
  • jajka z cukrem i c. wanilinowym ubijamy zna puszystą masę (zaczynam od białek, potem cukier, na końcu żółtka)
  • łączymy z przestudzoną masą czekoladową i przesianymi mąkami i proszkiem
  • wylewamy do formy (25x 35) na papier do pieczenia i podpiekamy w piekarniku (20 minut w temp. 160 stopni)
3. MASA SEROWA
  • 1 kg twarogu sernikowego (użyłem takiego w wiaderku)
  • 50 gr margaryny
  • 150 g cukru
  • 2 op cukru wanilinowego
  • 4 jaja
  • 200 g śmietany kremówki
wykonanie:
  • wszystko miksujemy, na koniec wlewając cieńkim strumieniem śmietankę
  • masę serową wylewamy na podpieczony spód
  • na to ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto kruche z zamrażarki
  • pieczemy 50 minut w 180 stopniach, po czym studzimy przy otwartych drzwiczkach ok pół godz.
  • można posypać cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz