piątek, 24 listopada 2017

grochówka studencka w godzinę ;)


takie przepisy umieszczam z myślą o moich synach, żeby sobie gotowali gdzieś tam we Wrocku i w Krakowie .. ta grochówka jest błyskawiczna, godzinę i gotowa. Przepis podaję łopatologicznie:

składniki:

  • groch łuskany połówki  - jedno opakowanie 400-500gr
  • cebula 1 duża lub 2 małe
  • czosnek 2 ząbli
  • marchewka 2 duże, 
  • opcja : 1 pietruszka, ćwiartka selera, kawałek pora
  • ziemniaki 3 sztuki
  • kiełbasa 2 sztuki ewentualnie też trochę wędzonego boczku, szyneczki czy co tam mamy w lodówce (parówki się nie nadają) - bez kiełbasy też wyjdzie, wtedy będzie wegetariańska
  • sól , pieprz kilka ziarenek, ziele angielskie 4 ziarenka, 2 liście laurowe
  • majeranek 2 - 3 łyżki, (opcja: cząber mała łyżeczka)
wykonanie:


  • kroimy w kostkę cebulę i mięsa, wrzucamy na spód rozgrzanego garnka (można dodać 2 łyżki oleju jeśli miesko mamy niezbyt tłuste) - podsmażamy aż cebula się zeszkli, na koniec na minutę wrzucamy pokrojony czosnek niech odda aromat
  • wsypujemy groch , zalewamy wodą ok 2,5 litrów, wrzucamy przyprawy oprócz majeranku liście laurowe , ziele angielskie i pieprz i czekamy aż się zagotuje
  • w tym czasie obieramy warzywa, ziemniaki i pora kroimy w kostkę, pozostałe albo w małą kostkę albo ścieramy na tarce (ja wolę starte) - wrzucamy to wszystko do gotującej wody i solimy (2 łyżeczki na początek,, można potem doprawić ale bez przesady)
  • od tej pory wszystko gotuje się ok. 30-40 minut. - tak, żeby groch był miękki (mieszamy od czasu do czasu, bo groch lubi przylegać do spodu garnka)
  • na sam koniec - minutę przed wyłączeniem dodajemy majeranek i mieszamy (jeśli dodamy wcześniej to gorzknieje ) i gotowe 
uwaga: jeśli zamiast grochu dodamy soczewicę i z warzywami wrzucimy pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego wyjdzie nam ciekawa  zupa soczewicowa (w tym przypadku kiełbaski można sobie darować)  :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz