wtorek, 17 października 2017

przysmak z Saragossy - wianuszki pomarańczowe




Wariacja na temat przepisu zamieszczonego w książce Lidla ze słodkościami autorstwa Pawła Małeckiego - wianuszki zbliżone do faworków, ale bardzo wykwintne w smaku, z nuta pomarańczy, wyobrażam sobie, że z nutą cytrynową też byłoby ciekawie.

składniki:

ciasto:

  • sok i skórka z jedne pomarańczy
  • sok pomarańczowy z kartonika 100%
  • pół kostki masła
  • 200g mąki
  • 4 jajka
lukier:
  • cukier puder ok 120 gr
  • sok pomarańcz z kartonika ok 40-50 ml
  • połowa startej skórki z pomarańczy
olej rzepakowy do smażenia - niecały litr

wykonanie:
  • ścieramy skórkę z pomarańczy
  • wyciskamy sok, uzupełniamy sokiem z kartonika, żeby była pełna szklanka
  • sok, masło , sól i połowę startej skórki zagotować w rondlu
  • do gorącego wsypać mąkę i energicznie mieszając zaparzać przez minutę
  • wystudzić
  • zmiksować, stopniowo dodając jajka
  • wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty 10x10 cm
  • na to szprycować wianuszki z rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką (lub inną - ważne, żeby były okrągłe)
  • smażyć w oleju, w rondlu - uważać, żebynie był zbyt gorący (ok 160-170 stopni), wkładamy razem z papierem, gdy się odkleją wyciągamy papier, odsączać na ręczniku papierowym
  • z soku i cukru zrobić lukier
  • jeszcze gorące zanurzać w lukrze i odstawić

2 komentarze:

  1. A potem ostatni punkt, najtrudniejszy - odstawić siebie od wianuszków.

    OdpowiedzUsuń