sobota, 25 listopada 2017

bułki pszenne


składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g suchych drozdży lub dwa razy tyle świeżych
  • 1  jajko
  • 300 ml lekko ciepłego mleka
  • 1 łyżkia cukru
  • 70 g masła, roztopionego
  • 10 g soli
  • do posypania mak lub sezam
wykonanie:
  • jeśli mamy drożdże świeże - robiy rozczyn , jeśli nie wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto dość długo by było lśniące, miękkie i elastyczne
  • formujemy kulę , przykrywamy w misce ściereczką i pozwalamy rosnąć ok 1,5 godz
  • formujmy bułeczki - 80-100g, układamy w odstępach na papierze do pieczenia i pozwalamy rosnąć jeszcze pół godz
  • smarujemy rozmąconym z łyżką mleka jajkiem, posypujemy makiem i pieczemy 25-30 min/200 stopni do złotego koloru

1 komentarz:

  1. Pięknie wyglądają te bułeczki! Jeszcze sam bułek nie piekłem, ale koniecznie muszę spróbować. Jakieś rady dla nowicjuszy?

    OdpowiedzUsuń