wtorek, 21 stycznia 2014

snickers


robiła żoncia na moje imieniny... hohohoo! zniknęło w pół godziny. Bardzo smakowita słodkość! Przepis za: kotlet.tv

składniki:

ciasto - spody :
  • 600 gr mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z wanilią
wierzch:
  • 80 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g orzechów włoskich lub laskowych (jak dla mnie orzeszki ziemne zupełnie nie nadają się do ciast)
masa budyniowa:
  • dwa budynie
  • pół litra mleka
  • 200 g masła
inne:
  • masa krówkowa 400 gr (do kupienia gotowa w sklepie)
  • pół tabliczki czekolady mlecznej
wykonanie:
  • wszystkie składniki na spody wymieszać, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części
  • przygotować wierzch: masło podgrzać z cukrem i miodem dodać posiekane orzechy , wymieszać
  • każdą z części ciasta rozwałkować tak by pasowała do blachy ( ok 20x30 cm)
  • dwie części upiec 'na sucho" w piekarniku 180 stopni (piec po 10-12 min)
  • na trzecią część wyłożyć równomiernie masę  z orzechami i piec nieco dużej (15-16min)
  • przygotować masę budyniową: najpierw ugotować budyń, utrzeć masło i dodawać stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu
  • roztopić czekoladę z łyżką masła i łyżką mleka
  • układamy ciasto: najpierw spód smarujemy masą budyniową,  na to kładziemy drugi spód i smarujemy masą krówkową, na to kładziemy wierzch z orzechami, który polewamy rozpuszczoną czekoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz