niedziela, 18 marca 2018

Pavlova



Klasyka. Pyszny deser - a właściwie tort złożony z bezy, bitej śmietany i świeżych owoców. Pochodzi z Australii i Nowej Zelandii. Po raz pierwszy przygotowany w latach dwudziestych XX wieku dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej.

składniki:


  • 6 białek 
  • 300 gram cukru (drobnego)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny lub białego octu winnego
  • 500 ml śmietany kremówki
  • świeże owoce sezonowe
wykonanie:
  • białka z dodatkiem szczypty soli i cukru ubijamy na sztywną pianę, 
  • na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę delikatnie mieszając
  • na blasze wykadamy papier do pieczenia rysując okrąg o średnicy ok 23 cm, na to wykładamy pianę, wyrównując boki szpatułką ku górze w kształcie bezy
  • wkładamy do piekarnika o temp 180 stopni , po 5 minutach zmniejszamy do 150 i pieczemy 1,5 godz, po czym studzimy w uchylonym piekarniku
  • śmietanę schłodzoną ubijamy, wykładamy na bezę, 
  • dekorujemy świeżymi owocami (truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie, kiwi)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz