niedziela, 18 marca 2018

Ptysie z bitą śmietaną


Znowu klasyka :)  Proste, szybkie, efektowne... trzeba je robić częściej!

składniki na ciasto:
  • szklanka wody
  • 125 gr margaryny lub masła
  • szklanka mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
składniku na bitą śmietanę:
  • śmietana kremówka 300gr
  • 4 łyżki cukru pudru
  • aromat waniliowy
wykonanie:
  • margarynę zagotowujemy z wodą i szczyptą soli,
  • wsypujemy mąkę i zaparzamy ciasto na ogniu intensywnie mieszając (tak b odchodziło od ścianek : 2-3 minuty)
  • studzimy ciasto
  • wbijamy jaja intenswnie mieszając , tak by ciasto uzyskało lekko lejącą konsystencję
  • szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • pieczemy w 190 stopniach ok 25-30 minut
  • po wystudzeniu kroimy na pół, szprycujemy bitą śmietaną, przykrywamy 
  • można posypać cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz