czwartek, 22 lutego 2018

karpatka


tradycyjne ciacho, które w końcu trzeba było zrobić....

składniki:
ciasto:
  •  szklanka wody
  • 1/2 kostki margaryny (125 dag)
  • szklanka mąki pszennej
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
  • rozpuszczamy margarynę w wodzie, do tego wsypujemy mąkę z proszkiem i solą i energicznie mieszając "zaparzamy" na ogniu aż ciasto będzie się oddzielało od garnka, studzimy
  • wstudzone miksujemy dodając po jednym jajku - do gładkiej masy
  • dzielimy ciasto na połowę - pieczemy dwa blaty (po 20 min w 200 stopniach) na blasze 23x38cm
krem:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1,5 kostki masła
wkonanie:
  • połowę mleka zagotowujemy z cukrem
  • w drugiej połowie rozpuszczamy mąki i żółtka i wlewamy do gotującego się mleka, mieszając gotujemy budyń, studzimy
  • masło miksujemy na puch, potem dodajemy stopniowo wstudzony budyń
  • przekładamy blaty masą, chłodzimy kilka godzin w lodówce, posypujemy cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz