wtorek, 3 października 2017

sernik z białą czekoladą


delikatny , puszysty, szybki, łatwy , smakowity - czego chcieć więcej? przepis za blogiem Niebieska pistacja.

składniki:

spód:
  • 100 g ciastek maślanych,
  • 100 g białej czekolady,  (tabliczka)
  • 50 g masła,
  • 50 g orzechów włoskich
sernik:
  • 1 kg twarogu do sernika (użyłam wiaderkowego),
  • 250 g mascarpone,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka 
  • 3 żółtka,
  • 1 op. budyniu waniliowego,
  • odrobina ekstraktu waniliowego
wierzch:
  • 100 g białej czekolady,
  • 4 łyżki śmietanki kremówki,
  •  łyżka masła,
  • orzechy do ozdoby
wykonanie:
  • spód: czekoladę roztapiamy, wszystkie składniki mieszamy i miksujemy na gładką masę, wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na godzinę do lodówki
  • sernik: sery miksujemy, dodajemy stopniowo budyń, cukier, aromat, żółtka, jajka - wszystko wylewamy na spód
  • pieczemy w kąpieli wodnej (na spodzie piekarnika wkładamy blachę do ciast z wylaną wodą) najpierw ok 15 minut w 180 stopniach, potem  80 minut w 140 stopniach
  • studzimy najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, potem w lodówce (minimum 3 godz, najlepszy jest następnego dnia)
  • polewa: składniki podgrzewamy w garnuszku, mieszamy do gladkiej masy, polewamy sernik, ozdabiamy orzechami, studzimy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz