środa, 11 października 2017

ciasto dyniowe z kremem serowym


za blogiem niebieska pistacja .Fajne, bardzo kojarzy mi się z ciastem marchewkowym


składniki (przepis na zwykłą tortownicę, ja zwiększyłem proporcje i upiekłem na blasze):
ciasto

  • 2 szklanki startej dyni,
  • 2 jajka ,
  • 200 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka starta z pomarańczy

krem

  • 250 g mascarpone,
  • 250 g serka śmietankowego (typu Almette),
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 50 g miękkiego masła,
  • sok z 1/2 pomarańczy


Jajka cieramy  z cukrem ucieramy na puszysty krem, dolewamy powoli olej cały czas ucierając.  dodajemy do masy odsączoną dynię. Wsypujemy pozostałe składniki. Mieszamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp 170 stopni 50 minut.

Krem: składniki miksujemy zaczynając od masła. Ciasto przekrawamy na 2 blaty, przekładamy kremem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz