środa, 11 października 2017

prosta babka jogurtowa

Ciasto:

składniki:


  • 150g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 160g cukru
  • 130ml oleju
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starka z jednej cytryny 
  • szczypta kurkumy (dla żółtości)

Lukier:

  • 140g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
wykonanie:
  • miksujemy jaja z cukrem na gładką masę, dodajemy skórkę z cytryny i miksując wlewamy stopniowo olej
  • wlewamy jogurt na niższych obrotach miksera 
  • dodajemy mąke proszek i kurkumę, mieszamy
  • pic 45 min w 180 stopniach
  • lukier : ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny, ma być gęsty i lejący - rozprowadzamy na babce 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz