poniedziałek, 26 grudnia 2016

piernik z marchwi

zrobiliśmy , zjedliśmy - pyszne!

składniki:
  • pół kilo mąki
  • 3 szklanki marchwi utartej
  • 4 jaja
  • pół kostki masła
  • szklanka cukru
  • 2-3 łyżki miodu
  • przyprawa do piernika 3-4 łyżeczki
  • garść pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki karmelu (łyżkę cukru topimy na patelni i do tego łyżka wody)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
  • wymieszać wszystko do konsystencji gęstej śmietany
  • wlać do foremek keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych trtą bułka lub wyłożonych papierem do pieczenia
  • pieczemy w temperaturze 180 stopni około godziny
  • można udekorować lukrem królewskim - (białko + cukier puder mieszamy do zagęszczenia, wykładamy na gorące ciasto)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz