wtorek, 20 grudnia 2016

pierniczki świąteczne


na motywach przepisu z programu Bake Off - cwaniaki nie podali wszystkich proporcji, ale jakoś znalazłem:

składniki

  • mąka 3 szklanki
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki trzcinowego cukru
  • miód - szklanka
  • masło 50 gr
  • 3,5 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych (pół łyżeczki pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej, suszonego imbiru, kolendry i całą łyżeczkę cynamonu)
  • kieliszek rumu
  • orzechy laskowe lub włoskie (mielone) - 50 gr 
wykonanie:

  • masło z miodem i przyprawami korzennymi podgrzewamy na patelni - przyprawy dodajemy na końcu i prażymy krótko - do wymieszania - na koniec wlewamy rum
  • mąkę , sodę , proszek do pieczenia i cukier mieszamy
  • wlewamy mokre do suchych (gorące - mąka się zaparza), mieszamy w robocie (ma być zwarte ciasto - do walkowania, gdyby było za rzadkie dodajemy mąki)
  • wałkujemy na 3-4 mm i wycinamy świąteczne kształty (jeśli mają wisieć na choince przy pomocy słomki wykonujemy dziurki)
  • pieczemy 10-12 min w temperaturze 180 stopni
lukier królewki:
  • białko jaja kurzego i cukier puder - do zagęszczenia - wkładamy w rękaw i ozdabiamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz