niedziela, 18 grudnia 2016

kartoflanka

smak dzieciństwa! tę zupę robiły obie moje babcie - tu na motywach przepisu pani Magdy Gessler:



składniki (na gar 5 litrowy):
  • żeberka (mogą być mięsne) do 0,5 kg
  • boczek surowy -wędzony - 40-50 dkg
  • kiełbasa swojska - kawałek 30-50 dkg
  • ziemniaki 1,5 kg
  • marchewka 2-3 szt
  • mały seler, pietruszka korzeń
  • 2 cebule
  • szklanka śmietany 18%
  • 4 łyżki musztardy
  • przyprawy: 4 liscie laurowe, ziele anfielskie (4), pieprz , sól
  • łyżka majeranku
wykonanie:
  • zalewamy żeberka i boczek wodą, gotujemy 1,5 godz do miękkosci z przyprawami - solą (oprócz majeranku), 
  • miękkie mieso wyciągamy , kroimy i wrzucamy do zupy razem z warzywami bez cebuli (ziemniaki w kostkę, marchew, pietruszkę i seler najlepiej zetrzeć na tarce)
  • kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na pateli i wrzucamy do zupy
  • na tłuszczu , który się wytopił z kiełbasy podsmażamy okrojoną w kostkę cebule i wrzucamy do zupy
  • gotujemy aż warzywa będą miękkie (1/2 godz)
  • mieszamy śmietanę z musztardą, hartujemy chochlą zupy i wlewamy ciągl mieszając, 
  • dodajemy majeranek, doprawiamy pieprzem, zdejmujemy z ognia i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz