czwartek, 15 grudnia 2016

babka jogurtowa z jagodami

prosta, szybka, wilgotna, smaczna - mniemam, że z innymi owocami też wyjdzie - na motywach przepisu umieszczonego na domowe-wypieki.pl

składniki:
  • kostka 200 gr margaryny lub masła
  • niecała szklanka cukru
  • małe opakowanie cukru wnilinowego
  • 4 jajka
  • jogurt naturalny: 150 gr
  • mąka - 350 gr
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jagody - jedna szklanka
wykonanie:
  • miksujemy margarynę i cukier, gdy będzie puszysta dodajemy stopniowo po jednym jajku, na koniec jogurt
  • dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia - mieszamy tylko do połączenia składników
  • do wysmarowanej formy (keksówlka lub forma do babki) wykładamy połowę ciasta, na to połowę jagód, na to drugą połowę ciasta i na wierzch drugą połowę jagód
  • pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz