środa, 30 listopada 2016

zupa soczewicowa - najprostsza

szybka , smaczna, vege


składniki:

  • soczewica - najlepiej czerwona - opakowanie 400 gr
  • marchewka 2-3 szt (opcjonalnie: seler, pietruszka -korzeń)
  • cebula 2 szt
  • czosnek 2-3 ząbki
  • ziemniaki (opcja) 2-3 szt
  • koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki (lub przecier pół słoiczka)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ew. sos sojowy
  • na koniec: majeranek lub curry
wykonanie:

  • marchewkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce
  • rozgrzewamy oliwę na spodzie garnka i lekko podsmażamy marchewkę
  • na to wrzucamy cebulę
  • gdy się lekko zeszkli na koniec wrzucamy rozgnieciony lub drobno pokrojony czosnek
  • po minucie wrzucamy soczewicę i zalewamy ok 2 l wody (ja zalewam wrzątkiem)
  • przyprawiamy 
  • po 40 minutach gotowania wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki
  • doprawiamy koncentratem pomidorowym
  • gdy ziemniaki zmiękną (po kolejnych 20 min) na koniec doprawiamy curry 1-2 łyżki lub majerankiem

1 komentarz: