niedziela, 27 marca 2016

żur na Wielkanoc - wersja ecsclusive ;)

Wariacja n.t. przepisu Sebastiana Olmy - jednego ze zwycięzców Top Chefa. Chyba najsmaczniejszy żurek, jaki zrobiłem w życiu:

składniki:

  • zakwas na żur na 2,5 litra
  • boczek wędzony ok 1/2 kg
  • kiełbasa - najlepiej swojska - ok 1/2 kg
  • pieczarki 30-40 dkg
  • cebula 2 szt
  • do wywaru: czosnek 4 ząbki, marchewka, kawałek selera, pora, ziele ang, liść laurowy, pieprz
  • ewentualnie śmietana do doprawienia
  • jajka na twardo po jednym na talerz (lub jaja przepiórcze po dwa na talerz)
wykonanie:
  • gotujemy wywar z połowy boczku i warzyw (ok. 45 min)
  • w tym czasie resztę boczku i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, wkładamy na blasze do piekarnika na 10-15 minut/ 170 stopni do usmażenia
  • kroimy cebulę w kostkę i smażymy na dwóch łyżkach oleju, gdy lekko zbrązowieje dodajemy okrojone w kostkę pieczarki i smażymy jeszcze parę minut
  • gdy wywar będzie gotowy odcedzamy mięso i warzywa
  • do czystego wywaru wrzucamy cebulę z pieczarkami, wlewamy zakwas, gotujemy jeszcze 15 minut, pod koniec doprawiamy majerankiem i rozgniecionym czosnkiem (2 ząbki?), ewentualnie łyżką chrzanu
podanie:
  • na talerz wsypujemy porcję usmażonego boczku z kiełbasą, kładziemy jajko, zalewamy żurkiem, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz