niedziela, 27 marca 2016

bułki na śniadanie


składniki:
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej (lub mieszanki - dodałem żytniej i orkiszowej po szklance i bułeczki wyszły bardzo dobre)
wykonanie:
  • zrobić rozczyn (drożdże rozpuścić w części letniego mleka z cukrem i łyżką mąki, poczekać aż ruszą)
  • wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto ręcznie lub w mikserze z końcówką spiralną do ciast drożdżowych, pod koniec dodać roztopione masło
  • pozostawić do wyrośnięcia ok 1 godz
  • wyrobić jeszcze raz- formować bułeczki kładąc na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze
  • pozwolić rosnąć jeszcze 15-20 min
  • posmarować roztopionym masłem, piec w temp. 190 stopni 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz