wtorek, 8 marca 2016

ciasto świętej Marty



pracochłonne, ale warto - na rodzinne imprezy jak znalazł - na przykład zamiast torta

SKŁADNIKI:

Biszkopt orzechowy:
  • 70 g mąki,
  • 50 g mielonych orzechów,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek L
Ciasto kokosowe:
  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200 g wiórków kokosowych
Krem ananasowy:
  • puszka ananasów
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 4 żółtka,
  • 1 op. budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru

WYKONANIE

Biszkopt orzechowy:

Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.

Ciasto kokosowe:

Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Dodajemy wiórki, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez 10-15 minut.

Krem ananasowy:

Ananasa odsączamy. Pozostały syrop uzupełniamy wodą (ma być łącznie 250 - 300 ml płynów). 200 ml przelewamy do garnuszka i gotujemy . Pozostałe 50 ml mieszamy z budyniem i żółtkami. Do gotującego się syropu dodajemy mieszankę żółtkową, chwilę gotujemy mieszając. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu ciągle miksując. Dodajemy pokrojone ananasy.

Ciasto orzechowe dzielimy na 2 blaty. Na pierwszy blat wykładamy połowę masy, kładziemy ciasto kokosowe, resztę masy i drugi blat orzechowy. Nie zapominamy o nasączeniu biszkoptów. Polewamy polewą czekoladową

przepis za blogiem niebieskapistacja.blox.pl, a źródłem przepisu jest Wielka Księga Ciast siostry Anastazji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz