piątek, 22 kwietnia 2016

makaron/ spaghetti ze świeżymi pomidorami

zapisuję , żeby nie uciekło - banalnie proste, bardzo smaczne

składniki:

  • paczka makaronu (z mąki durum !)
  • 3-4 pomidory (im bardziej dojrzałe, tym lepiej)
  • oliwa z oliwek 3 łyżki,
  • ocet balsamiczny 3 łyżki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeże listki bazylii (od biedy suszona też może być)
  • natka pietruszki (opcja)
  • papryczka chili (opcja)
  • sól, pieprz, ew. parmezan do posypania
wykonanie:
  • gotujemy makaron, 
  • w tym czasie sparzamy pomidory wrzątkiem (wcześniej nacinając na krzyż, żeby skórka lepiej schodziła) , obieramy ze skórki , kroimy w kostkę, zalewamy w misce oliwą i balsamico, przyprawiamy solą pieprzem, dodajemy pokrojone zioła i wciskamy czosnek, ewentualnie pokrojoną papryczkę, solimy, pieprzymy i odstawiamy niech przejdzie
  • odcedzamy makaron zostawiając pół szklanki wody
  • do gorącego makaronu wsypujemy pomidorową mieszankę, dodajemy odlaną wodę, intensywnie mieszamy ( z części pomidorów może się zrobić pulpa i to jest bardzo wskazane)
  • podajemy posypane parmezanem - jeśli ktoś lubi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz