piątek, 6 kwietnia 2012

mazurek

mazurki robimy regularnie - od lat według tego samego przepisu, ciasto prościutkie,  to co położymy na ciasto to już radosna twórczość :)

SPÓD:
ciasto na mazurek (proporcje na jeden mały my robimy wszystko x 4 ):


  • 1 szklanka mąki (najlepiej krupczatki)
  • 1/2 kostki masła (temperatura pokojowa)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ewentualnie odrobina wody
wykonanie:
  • wszystkie skłądniki połączyć ze sobą i szybko zagnieść ciasto
  • zawinąć w folę i na 20 minut do lodówki (można przechowywać w lodówce nawet do następnego dnia)
  • wyjętym z lodówki ciastem wylepiamy dno i brzegi wysmarownej masłem formy  (grubość 5mm )
  • spody pieczemy w piekarniku 15 minut / 180-200 stopni
(wersja ekspresowa dla spodów)
  • 20 dkg herbatników, 1/2 kostki masła, 4 łyżki cukru
  • masło topimy, dodajemy cukier i zmielone herbatniki
  • miksujemy i ugniatamy w tortownicy i gotowe
alternatywny przepis na spód (miękki) :

  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu wanilinowego
Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem posiekać w misce. Dodać żółtka, mleko, aromat i jak najszybciej zagnieść.Ciastem wykleić blachę-  włożyć do piekarnika i zrumienić w 180 stopniach przez około 25 minut
WIERZCH:
pomarańczowy:
  • 1 pomarańcza, sok z cytryny, szklanka cukru, 1 białko, 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • pomarańczę wyszorować i zmielić razem ze skórką na jednolitą masę
  • dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i rozsmarowujemy na cieście
  • wstawiamy na 10-15 minut do ciepłego piekarnika (50 stopni)
kajmakowy:
  • 1/2 kg krówek
  • sok z cytryny
  • odrobin mleka
  • 1/2 kostki masła
  • do dekoracji wg uznania: figi, morele, rodzynki, migdały, śliwki suszone, orzechy
  • krówki stopić w rondelku na małym ogniu z dodatkiem pół szklanki wody albo soku z cytryny i masła
  • masę można rozrzedzić mlekiem
  • wylewamy masę na upieczony spód i dekorujemy bakaliami
czekoladowy:
  • zamiast krówek topimy cukierki czekoladowe (np.praliny) udekorować pokrojonymi galaretkami owocowymi
pomarańczowo-marcepanowy:

  • 4 średniej pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 300 g cukru (lub mniej, w zależności od słodkości cytrusów)
  • 60 g masy marcepanowej
  • Pomarańcze i cytrynę umyć bardzo dokładnie szczoteczką, wyparzyć.
  • Zetrzeć z nich skórkę  nie ścierając jasnej części. 
  • Całą jasną część obrać i wyrzucić ,usunąć pestki. zmiksować blenderem tak, by były bardzo drobne części
  •  zasypać cukrem, dodać otartą skórkę i gotować około 30 - 40 minut, by zrobiła się z nich konfitura 
  • Na upieczony kruchy spód zetrzeć na dużych oczkach marcepan, porozkładać równomiernie. Wszystko pokryć gorącą masą pomarańczową, osdobić (na podstawie przepisu z mojewypieki.com)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz