babka naprawdę warta grzechu!
składniki:
- 50 dag mąki
- 25 dag cukru
- 15 żółtek
- 10 dag masła
- szklanka mleka
- 10 dag drożdży
- cukier waniliowy
- czubata łyżka posiekanych migdałów, bakalie wg uznania
- szczypta soli
wykonanie:
- drożdże wymieszać z łyżką cukru i odrobiną mleka
- żółtka utrzeć z resztą cukru, rozprowadzić mlekiem , dodać mąke, cukier waniliowy, rozczyn drożdżowy , bakalie, sól, wymieszać
- odstawić w ciepłe miejsce, gdy podrośnie polać stopionym masłem, znów wyrobić łyżką i odstawić by wyrosło
- gdy podrośnie (podwoi objętośc) włożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy (do 2/3 wysokości)
- piec 60min/ 190 stopni
- polać dowolnym lukrem
uwaga! równocześnie warto robić babkę z białek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz