niedziela, 8 kwietnia 2012

babka z białek


składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 7-8 białek
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • szklanka stopionego masła
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z cytryny
  • bakalie (orzechy, rodzynki, migdały)
wykonanie:


  • z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć do miski
  • wsypać cukier i ucierać pół godziny
  • wlać masło i ciepłe mleko, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, zapach, bakalie, cukier waniliowy
  • wyrobić i piec 30 minut/170 stopni
  • polać dowolnym lukrem lub polewą
uwaga! równocześnie warto robić babkę wykwintną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz