czwartek, 19 kwietnia 2012

Zupa z cieciorki


Składniki:


  • 20 dag cieciorki (ciecierzycy)
  • 1,5 litra wody
  • marchewka
  • cebula
  • 10 dag serka topionego (np. "złoty ementaler")
  • pół szklanki śmietany
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz ziołowy
  • mielony kminek
  • pół łyżeczki curry
  • 4 łyżki oleju (najlepszy sezamowy)

wykonanie:

  • Cieciorkę zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotujemy ją (w wodzie, w której się moczył) przez 3 godzinki na małym ogniu (do miękkości). 
  • Marchewkę i cebuę obieramy. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki, a cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek miażdżymy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i szklimy (kilka minut), dorzucamy marchewkę i czosnek, dusimy następne kilka minutek. 
  • Ugotowaną cieciorkę zdejmujemy z palnika, połowę jej wyjmujemy, a pozostałą część miksujemy lub przecieramy przez sito. 
  • Do zmiksowanej cieciorki dolewamy wodę, tak by razem było 1,5 litra, wrzucamy jarzyny z patelni, cieciorkę, którą wcześniej odłożyliśmy, kminek. Gotujemy całość 5 minut. Zdejmujemy z palnika. 
  • Odlewamy troszkę gorącej zupy do garnuszka, rozpuszczamy w niej serek topiony, wlewamy do zupy , mieszając, podbijamy jeszcze całość śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Łączymy z natką pietruszki i rozlewamy na talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz