środa, 30 stycznia 2019

sernik japoński


delikatny, puszysto- piankowy, bardzo smaczny. przepis z portalu smaker.pl
 przepis na tortownicę o średnicy 18 cm, w przypadku większej - zwiększamy proporcje składników

składniki:



  • 200g kremowego serka śmietankowego typu philadelphia 
  • 150ml mleka 
  • 30g masła 
  • 4 jajka
  • 80g cukru
  • 70g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej -
  • sok z połowy cytryny


  • wykonanie:
    • serek lekko podgrzewamy, dodajemy mleko i mieszamy na gładką masę
    • dodajemy roztopione masło (nie gorące) i po jednym żółtku - ciągle mieszając do gładkiej masy
    • po schłodzeniu do temperatury pokojowej dodajemy przesiane mąki i sok z cytryny
    • masę w razie konieczności blendujemy lub przecieramy przez sitko by nie było grudek
    • ubijamy na sztywno pianę z białek, mieszamy z masą serową
    • tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, od zewnątrz zabezieczemy folią aluminiową (będzie w kąpieli wodnej, więc zabezpieczamy tak, żeby się woda nie przedostała)
    • wkładamy do naczynia lub blachy z gorącą wodą - woda do wysokości połowy tortownicy
    • pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni, na ostatnie 10 minut zwiększamy nieco temperaturę
    • podajemy posypany cukrem-pudrem

    post factum: dodałbym jeszcze skórkę otartą z cytryny dla podkreślenia aromatu cytrynowego


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz