czwartek, 10 stycznia 2019

domowy ramen dudiego


nie jestem specjalistą od ramenu (ramen to rodzaj japońskiego rosołu), ten był moim pierwszym - był kompilacją kilku przepisów- zapisuję, bo próba była udana

rosół (na gar 5 litrowy):


  • wieprzowina - 50-70 dkg
  • porcja rosołowa, ewentualnie kurze łapki jako dodatek
  • szponder lub inny kawałek wołowiny
  • cebule 2-3
  • por 10 cm
  • połówka selera, 
  • pietruszka
  • seler naciowy 1-2 
  • imbir 3-4 cm pokrojony
  • pieprz kilka ziaren
  • ewentualnie w miarę dostępności : grzyby shitake kilka, papryczka chili kawałek, łyżka jagód goi, płatki bonito , ok 15 cm glonów kombu
wieprzowinę i wołowinę obsmażyć, zagotować, wrzucić pozostałe składniki i gotować długo - 5-6 godzin. Rosół ma buzować i ostatecznie być nieprzejrzysty, raczej mleczny

baza:

  • olej sezamowy i rzepakowy po dwie łyżki
  • czosnek trzy ząbki
  • starty imbir - 4-5cm
  • sos sojowy kilka łyżek
rozgrzewamy olej , wrzucamy przeciśnięty przez praskę czonek i imbir smażymy chwilę, dodajemy sos sojowy mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji

dodatki wg uznania:

  • makaron chiński ugotowany (od biedy może być ten z zupek)
  • jajka na twardo
  • cebulka dymka
  • kiełki ulubione
  • zielenina wszelaka
  • grzybki mun lub shitake
  • chili
podanie: na spód talerza wlewamy bazę - 2-3 łyżki, kładziemy makaron, zalewamy rosołem, na wierzchu kompozycja z dodatków i pokrojonego mięsa. gotowe



2 komentarze:

  1. O w mordeczkę, zaśliniłem się, ale te 6 godzin spowodowało, że przełknąłem ślinę i kuniec ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam oj tam - rano robisz se kawę, nastawiasz ramen i na obiad jest gotowy ;)

      Usuń