niedziela, 5 czerwca 2016

krakersowe



bez pieczenia, szybko się robi ale długo czeka, pyszne 

Składniki:


  • 3 paczki krakersów
  • 500  -600 g śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wrzącej wody
  • puszka masy krówkowej (kajmakowej)
  • 100 g masła
  • mleczna czekolada 



Wykonanie:

  • ubić kremówkę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać wystudzoną żelatynę
  • masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo masę krówkową
  • układać warstwy : krakersy - masa śmietanowa - krakersy - masa krówkowa - krakersy - masa śmietanowa - krakersy - masa krówkowa
  • na wierzchu zetrzeć czekoladę mleczną (wcześniej schłodzoną w lodówce, żeby była twarda)
  • i teraz najgorsze: wstawić na noc do lodówki - krakersy zmiękną, złapią wilgoć, ciasto się przegryzie
przepis za kotlet.tv - nieco zmodyfikowany zwłaszcza jeżeli chodzi o proporcje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz