sobota, 23 kwietnia 2016

ciasto Jamajka


pyszne, bananowo-cytrynowo-śmietankowe, trochę w stylu "kopca kreta"

Składniki:

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 suche budynie czekoladowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

warstwa bananowa

  • 4 banany
  • 2 galaretki cytrynowe + 500 ml wody
  • krem:
  • 500 g śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 150 g sera mascarpone

i jeszcze:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • kwaśny dżem
  • sok z cytryny
Wykonanie:
  • robimy biszkopt: białka ubić z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę , proszek , budynie i delikatnie wymieszać. Piec pół godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu przeciąć na pół w poprzek - na dwa blaty.
  • w czasie pieczenia przygotować galaretkę, żeby już stygła
  • pierwszy blat smarujemy dżemem, na to wykładamy pokrojone na pół banany, które skrapiamy sokiem z cytryny , żeby nie sciemniały, na banany wylewamy wystudzoną i lekko ścięta galaretkę
  • śmietankę ubijamy z cukrem, pod koniec dodając mascarpone
  • większość kremu wykładamy na galaretkę, przykrywamy drugim blatem, rozsmarowujemy resztę kremu, na tu ścieramy na drobnej tarce mleczną czekoladę
przepis za portalem kotlet.tv

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz