środa, 29 czerwca 2016

necówka (po mojemu)


Zawsze , gdy jesteśmy na Śląsku Cieszyńskim na wakacjach necówka jest naszym ulubionym rarytasem a kanapki z necówką i pomidorem jemy na śniadanie niemal wyłącznie. W koncu zrobiliśmy ją sobie sami. Wyszła i to jaka! 

składniki:

  • polędwiczka wieprzowa ok 45 dkg
  • 1,5 kg mielonego (z łopatki, szynki lub mieszane wieprzowo - wołowe)
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 jajka
  • 2 czerstwe bułki
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka w proszku, kminek, ew. natka pietruszki
wykonanie:

  • polędwiczkę myjemy solimy, przekrawamy na długość foremek i obtaczamy w papryce
  • cebule scieramy na tarce z grubymi oczkami
  • czosnek przeciskamy przez praskę
  • bułkę namaczamy w mleku
  • wszystkie składniki mieszamy tak aby uzyskać jednolitą masę
  • dwie kwadratowe foremki wykładamy folią do pieczenia wysmarowaną tłuszczem (olejem, smalcem)
  • kładziemy część masy na spód, na to polędwiczkę, przykryway drugą częścią masy
  • na wierzch posypujemy kminkiem i papryką
  • pieczemy w 200 stopniach 1,5 godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz