wtorek, 28 czerwca 2016

ciasto budyniowe z truskawkami (lub innymi owocami)



składniki:
kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • kostka masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

wierzch:
  • 2 budynie
  • 3/4 litra mleka
  • truskawki ok 0,5 kg
wykonanie
  • zagnieść kruche ciasto łącząc wszystkie składniki, 1/3 włożyć do woreczka i do lodówki żeby stwardniało
  • ugotować budyń (ma być gęsty dlatego jest proporcjonalnie mniej mleka)
  • wylepić ciasto w foremce,
  • wylać budyń
  • na to wyłożyć truskawki
  • na wierzch zetrzeć ciasto z lodówki
  • piec ok 50 min/180 stopni
  • na koniec można posypać cukrem pudrem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz