poniedziałek, 9 grudnia 2013

kartacze


Na Mikołaja dostałem "Smaczną Polskę" Gesslerowej. Przepisów tam dużo - większość wygląda bardzo ciekawie. Trzeba było coś wypróbować - padło na kartacze - tradycyjne danie kuchni podlaskiej. Robiłem pierwszy raz w życiu. Wyszły świetne i smakowite - szybko zabrakło. Przyznać jednak trzeba: pracochłonne jak na męskie standardy ;)

ciasto:

składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól pieprz
wykonanie:
  • połowę ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę
  • drugą połowę ścieramy na tarce razem z cebulą, dobrze odsączamy na sicie (mają być raczej suche)
  • mieszamy wszystko dodając jajko, mąkę ziemniaczaną , sól i pieprz
farsz 

składniki: 
  • mięso wołowe (70 dag)
  • majeranek, lubczyk
  • cebula
  • sól, pieprz
wykonanie:
  • mielimy mięso i cebulę, przyprawiamy
  • kawałki ciasta rozpłaszczamy w dłoniach (wielkość dłoni jest ok) na środek placka kładziemy farsz , zlepiamy do okrągłej formy (dobrze moczyć dłonie w wodzie w trakcie pracy, żeby się nie lepiło)
  • wrzucamy na wrzącą wodę, gotować ok 15 minut od momentu wypłynięcia
okrasa:
  • słoninka lub cebulka i stopiony boczek wędzony
(są też inne wersje farszu: np łopatka wieprzowa + bułka odciśnięta z mleka, czosnek i majeranek)

6 komentarzy:

  1. nie dodoało komcia?
    Śmakowicie wyglądajai pewnei tak smakują :) niestety Młoda nie jada miesa więc odpada;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to z soczewicą może albo z pastą z fasoli? :)

      Usuń
  2. A co do popicia?
    W Kielcach istnieje od lat 70-tych maleńki bar mający w stałym repertuarze pyzy z mięsem, a do tego ...biały żurek w kubku. Gdy jestem w Kielcach to lubię tam wpadać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierwsza myśl: piwo ;) ale żurek może być super! może też barszczyk??

      Usuń
  3. Wlasnie zrobilam te pysznosci:-) rzeczywiscie czlowiek sie narobi i zybko znika:-) hehe lubie tak:-)
    Za chwile zamierzam ciateczka robic te szafranowe:-) zobaczymy jak mi wyjda:-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. O! kartacze, babka ziemniaczana albo kiszka... mmmm - to lubię. I tylko kartaczy z tego zestawu, nie próbowałam zrobić samodzielnie. Wydawały mi się jakieś trudniejsze. Ten przepis wydaje się d przejścia dla moich kulinarnych możliwości. Muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń