czwartek, 12 grudnia 2013

groch z kapustą

Coś ostatnio ciągnie mnie w kierunku kuchni tradycyjnej. Groch z kapustą w wersji poniżej jest pewną wariacją n.t. przepisu pochodzącego z kuchni ślaskiej ( w oryginale boczek z cebulką sużą jako omasta - ja wszystko zmieszałem) - w wersji z grilowaną kaszanką wyszło bardzo smacznie, ale wyobrażam sobie , że można stosować jako zamiennik puree z ziemniaków np. do pieczonych mięs  

składniki:

  • 3 części grochu, kiszonej kapusty i ziemniaków (opakowanie łuskanego grochu, 1 kg ziemniaków, litrowy słoik kapusty)
  • dwie cebule
  • boczek wędzony
  • przyprawy: sól , pieprz, ew.mielony kminek, majeranek, cząber


wykonanie:

  • groch ugotować odcedzić , zrobić puree
  • ziemniaki podobnie
  • kapuste przepłukać, pokroić na drobno i ugotować
  • boczek stopić w rondlu, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulkę
  • wszystkie składniki wrzucić do rondla z boczkiem, wymieszać, podsmażyć jeszcze chwilkę i gotowe
podawać ze zgrillowaną kaszanką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz