podejrzałem w australijskiej wersji Top Chefa, zrobiłem - pyszna , prosta, zdrowa i wystarcza za cały obiad :) najwięcej roboty jest z krojeniem warzyw
składniki :
- 4 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 3/4 szklanki rzepy pokrojonej w kostkę
- 3/4 szklanki selera pokrajanego w kostkę
- 3 średnie marchewki pokrojone w kostkę
- seler naciowy - 3 gałązki
- opcjonalnie: trochę dyni, kapusta ok 1 szklanki
- łyżka pasty pomidorowej
- 2 pomidory obrane ze skórki
- bulion 2 litry
- mała cukinia, (2 szklanki)
- puszka białej fasoli
- ewentualnie : ziemniaki 4 sztuki, komosa ryżowa 3 łyżki
- sól, pieprz, natka pietruszki
- oliwa oliwek
wykonanie:
- warzywa pokrojone w kostkę smażymy na oliwie w dużym garnku wrzucając w kolejności: marchew + seler, cebula, czosnek, seler naciowy. Gdy zmiękną dodajemy pastę pomidorową, następnie pomidory, jeszcze chwilę dusimy
- zalewamy bulionem, wrzucamy ziemniaki lub komosę, gotujemy ok 15 minut
- wrzucamy cukinię - pokrooną w kosteczkę razem z zieloną skórką , pieprz, sprawdzamy czy nie dosolić
- po 5 minutach na gorącą zupę wrzucamy szpecle - zsuwając nożem z deski
- po ok 7-8 minutach zupa jest gotowa (to nic, że taka gęsta) - podawać posypaną natką pietruszki, otartą skórką z cytryny i startą mozzarellą albo parmezanem
to niemieckie kluski kładzione - są nieco bardziej zwarte niż polskie i wychodzą nieco większe, zrzuca się je nożem z deski dokrojenia
składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- sól - pół łyżeczki, pieprz, gałka muszkatołowa
wykonanie
- do miski wsypujemy mąkę, na środek wbijamy jajka, przyprawiamy
- wyrabiamy ciasto okrężnym ruchem ręki od środka
- wlewamy stopniowo mleko cały czas wyrabiając, aż do uzyskania konsystencji "prawie lejącej"
- przekładamy ciasto na deskę do krojenia
- zrzucamy do zupy lub gorącej wody(jeśli chcemy mieć kluski osobno) odkrawając kluseczki nożem z pochylonej deski
- mieszamy - gotowe jest po ok 7 minutach gotowania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz