sobota, 19 października 2013

pieczeń na motywach izraelskich



inspiracją było danie kuchni żydowskiej "pieczeń wołowa na chanukę" , więc dlatego "na motywach" -danie zrobiłem po swojemu i trudno je zakwalifikować do kuchni zydowskiej bo wiadomo, że Żydzi wieprzowiny nie uznają... 

składniki:

  • kilogram wieprzowiny (karkówka, szynka)
  • garść rodzynek
  • 4 cebule
  • 1/2 kg marchewki
  • 5-6 łyzek miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżka papryki czerwonej
  • trochę oleju
  • rozmaryn
wykonanie:
  • rodzynki namoczyć w wodzie, gdy zmiękną połączyć z miodem, papryką, łyżką rozmarynu i musztardą - i mamy marynatę
  • zamarynować mięso i chłodzić w lodówce około godziny
  • odsączyć mięso (marynatę odstawić) i obsmażyć ze wszystkich stron
  • posmarować mieso połową marynaty, włożyć do brytfanki, podlać wodą i piec w 180 stopniach ok2 godzin -do miękkości mięsa
  • w połowie - dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz cbulę pokrojoną w krążki i czosnek, posmarować pozostałą marynatą
  • podawać z kaszą (jaglaną, gryczaną)
gdyby ktoś chciał zrobić prawdziwie żydowską  "pieczeń wołową na chanukę" - wszystko robimy tak samo używając wołowiny i dusząc ją w 80 stopniach pięć godzin... oczywiście wówczas warzywa dodajemy na godzinę przed końcem duszenia - ja poszedłem na łatwiznę po pierwsze: używając mięsa wieprzowego, po drugie: je piekąc, ale moja łatwizna była również bardzo smakowita - na tyle, że godna powtórzeń ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz