piątek, 18 października 2013

tarta czekoladowa



przepis znaleziony na stronie pieceofcake.pl - na fotografii tarta bez bitej śmietanki

składniki ciasto:
  • mąka tortowa 200gr
  • cukier 50 gr
  • masło 140 gr
  • żółtko
składniki wierzch:
  • 150 g czekolady deserowej
  • 2 szklankikremowej śmietanki (jedna do masy, druga do ubicia)
  • 75 g cukru
  • 3 jajka
  • czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka ekstraktu  waniliowego
  • łyżka cukru pudru
  • ozdoby czekoladowe
wykonanie:
  • ciasto zagnieść ręcznie lub w robocie (żółtka dodając na końcu) i włożyć na pół godziny do lodówki zawinięte w folię
  • wykleić na formie do tarty , włożyć do lodówki na kolejne pół godz, w tym czasie rozgrzać   piekarnik do 200 stopni
  • wstawiamy ciasto na 20-30 minut , upieczone na rumiano wyjmujemy i studzimy
  • Czekoladę łamiemy na kawałki rozpuszczamy w misce włożonej do garnka z wrzątkiem - gdy będzie płynna zdjąć z ognia i odstawić
  • Pół szklanki śmietanki wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.
  • Jajka  roztrzepujemy na gładką masę. Wlewamy gorącą śmietankę , mieszamy, po czym wlewamy do rondelka z połówką szklanki śmietanki. Stawiamy na niedużym ogniu i podgrzewamy  aż krem zgęstnieje. 
  • Do kremu dodajemy rozpuszczoną czekoladę, kawę i wanilię. Mieszamy dokładnie i wlewamy do upieczonej, wystudzonej foremki.
  •  wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny
  • Tuż przed podaniem wyjmujemy tartę z formy, delikatnie przekładamy na ozdobny talerz.
  • Resztę śmietanki (zimnej) ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Ubitą śmietanką ozdabiamy tartę, zaś na wierzchu układamy rozmaite czekoladowy ozdóbki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz