piątek, 22 listopada 2013

ryba w jarzynach (na przykład leszcz)


ale z łososiem to wyobrażam sobie, że też będzie super

składniki:

  • 2 ryby średniej wielkości (leszcz, karp)
  • warzywa ok 1 kg (np brukselka i fasolka, albo brokuł i marchaewka, albo jakieś ulubione zestawienie)
  • sól, cukier, olej, masło
  • dwie duże cebule
  • mąka
  • ulubione przyprawy do ryb (np. pieprz, imbir, kozieradka, gorczyca)
  • śmietana - szklanka
  • ser starty żółty - szklanka
  • żółtko
  • sok z cytryny

wykonanie:

  • rybę pociąć w dzwonki, przyprawić,posolić, skropić sokiem z cytryny
  • obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim oleju (koniecznie z dodatkiem masła pół na pół)  po 3-4 minuty z każdej strony
  • na tym tłuszczu zrumienić cebulę pokrojoną w krążki
  • w tym czasie ugotować warzywa na półmiękko (najlepiej na parze)
  • w naczyniu do zapiekania (wysmarowanym masłem) układamy rybę, na niej krążki cebuli, potem warzywa, polewamy to śmietaną wymieszaną z żółtkiem i serem i zapiekamy w piekarniku ok 20-25 minut
  • podawać z puree ziemniaczanym ( ziemniaki, maso+czosnek niedźwiedzi- pycha!)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz