czwartek, 10 października 2013

kurczak nadziewany wątróbką - po polsku


na motywach przepisu pani M.Gessler - wyszedł smakowity,bardzo aromatyczny, smakował niemal jak kaczka:

składniki:

  • solidny kurczak
  • wątróbki (ok 30 dkg )
  • pół kostki masła
  • jajko(1-2)
  • bułka 
  • mleko do namoczenia bułki
  • zielenina: koperek i dużo natki pietruszki
  • kilka ząbków czosnku
  • cytryna
  • sól,pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
  • winne jabłka ok 3 szt
wykonanie:

  • kurczaka po umyciu nacieramy przyprawami (oprócz gałki), czosnkiem i sokiem z cytryny - na zewnątrz i wewnątrz, po czym zostawiamy na trochę w lodówce
  • ucieramy masło na puszysto, dodajemy żółtko, ucieramy dalej , 
  • dodajemy pianę z białek delikatnie mieszamy
  • dodajemy rozdrobnioną bułkę, wcześniej zamoczoną w mleku i odciśniętą, delikatnie mieszamy
  • dodajemy posiekaną na bardzo drobno wątróbkę (dodałem także 2 łyżki mięsa mielonego) i duuużo zieleniny, przyprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową
  • nadziać kurczaka i zaszyć 
  • obłożyć jabłkami pokrojonymi w plastry, jabłka ułożyć na spodzie brytfanki
  • piec w 200 stopniach do miękkości (u mnie trwało to 2,5 godz, chociaż w oryginalnym przepisie jest 50 minut) wyobrażam sobie, że fajnie wyjdzie pieczony w folii

2 komentarze:

  1. Przepis super -tylko ja dodałam do farszu z podrobami -kasze gryczaną -reszta j/w a efekt podobny -każdy chciałby -więcej .częściej --ale bez przesady --posty też zdrowiu służą-pozdrawiam Ciebie i kochaną Rodzinkę -Eliza F.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki i witaj Elizo! :)
      Wariant z kaszą gryczaną muszę wypróbować czem prędzej ! ;)

      Usuń