niedziela, 29 września 2013

zupa grzybowa najprostsza


sezon grzybowy w pełni, a czasu mało,więc taka zupka - szybciutka i smaczna:

składniki:


  • bulion 2 litry  (od biedy z kostek, ale prawdziwy o stokroć lepszy)
  • grzyby ok 200 gr (kilkanaście sztuk) - prawdziwki, podgrzybki, maślaki
  • 2 marchewki
  • połówka selera
  • cebula
  • liść laurowy, sól, pieprz
  • mąka - dwie łyżki
  • masło
wykonanie:

  • bulion zagotować, dodać do niego starte na grubo marchewkę i seler (lub pokrojone w plasterki)  i listek laurowy
  • grzyby pokroić w kostkę i  podsmażyć na masełku na niewielkim ogniu, gdy zmiękną poddusić pod pokrywką i dodać cebulę, gdy ta zmięknie dodać łyżkę mąkę zamieszać
  • połączyć wszystko z bulionem i gotować jeszcze 20minut
  • na koniec zaprawić śmietaną (najpierw mieszając w miseczce z odrobiną zupy,żeby się nie zważyła)
  • podawać z zieloną pietruszką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz