sobota, 28 września 2013

kaczka nadziewana ziemniakami i szynką

prosty i smakowity sposób na kaczkę. Mimo, że rodem z kuchni węgierskiej, smak wychodzi bardzo "staropolski":

składniki:


  • kaczka
  • 15-20 dag szynki wędzonej
  • kg ziemniaków
  • pół szklanki śmietany
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • 5 dag masła
  • olej
  • smalec
wykonanie:
  • nadzienie: ugotować ziemniaki, zrobić puree, zmieszać z pokrojoną szynką, śmietaną i roztrzepanymi jajami, posolić i popieprzyć, wymieszać z roztopionym masłem
  • kaczkę nadziać, zaszyć, posmarować smalcem i piec w umiarkowanej temperaturze ok 2,5 godz
  • podawać pokrojoną, udekorowaną nadzieniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz