poniedziałek, 16 września 2013

skrzydełka w miodzie z imbirem


składniki:

  • ok 12 skrzydełek
marynata:
  • czosnek 2 ząbki (wycisnać)
  • 2 -3 łyzki miodu
  • 2 - 3 łyzki octu balsamicznego lub winnego (moze być smakowy np. jabłkowy) lub sok z ołowy cytryny
  • 3 łyzki oleju
  • nieco startego swieżego imbiru
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • ostra papryka wg uznania (moze być chili albo pieprz cayenne lub któryś z sosów nabazie ostrej papryki:  tabasco, piri piri)
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie sos sojowy
wykonanie:

  • składniki marynaty wymieszać, 
  • skrzydełka podzielić na części, włożyć do miski, zalać marynatą , wymieszać i marynować 2 godziny
  • wyłożyć na blachę, wstawić do gorącego piekarnika (190-200 stopni) 
  • piec ok 45-50minut (można w trakcie pieczeniapodlewać wodą w miarę wyparowywania sosu, oraz polewać skrzydełka sosem, żeby nie wyschły)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz