środa, 19 grudnia 2012

Makowiec świąteczny krucho-drożdżowy

Ten makowiec robimy od lat. Wychodzi, jest pyszny i wykwintny. Farsz makowy przyrządzamy z polską hojnością, niczego nie żałując! 

Farsz:

wersja oryginalna:
 składniki: 

  • 40 dkg maku
  • 1 l mleka
  • 15 dkg masła)
  • 3/4 szklanki miodu
  • laska wanilii
  • 10 dkg migdałów siekaych
  • orzechy włoskie według uznania
  • 15 dkg rodzynek
  • 1/2 filiżanki pokrajanej drobno, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • ewentualnie kieliszek rumu lub koniaku na koniec

jeżeli mamy gotową masę makową - rezygnujemy z mleka i ograniczamy bakalie i cukier oraz miód w zależności od skłądu masy - żeby nie przesłodzić

wykonanie:
  • uprzednio umyty mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu pół godz,
  • osączony mak mielimy na maszynce z drobnym sitkiem 3-4 razy  (w przypadkku gotowej masy te dwa punkty pomijamy)
  • w rondlu żeliwnym rozpuszczamy masło , miód, dodajemy utłuczoną laskę wanilii, migdały, orzechyrodzynki , skórkę pomarańczową
  • dodajemy mak i przesmażamy wszystko 15 minut - mieszając by nie przypalić
  • do ochłodzonej masy dodajemy żółtka utarte ze szklanką cukru oraz sztywno ubitą pianę z białek
  • na koniec ewentualnie kieliszek rumu lub koniaku
  • jeszcze letni farsz nakładamy na ciasto
Ciasto:

składniki:

  • 40 dkg mąki 
  • 15 dkg masła
  • 5 dkg drożdży
  • 3 łyżki śmietany
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 całe jaja i 2 zółtka
  • 1/3 łyżeczki soli
wykonanie:
  • posiekać składniki nożem aby się dobrze złączyły (wcześniej rozmieszać drożdże ze śmietaną)                                                                                 
  • następnie zagnieść ciasto rękami tak, by było niezbyt ścisłe i lśniące
  • rozwałkowujemy w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy
  • pokrywamy równomiernie farszem zostawiając 2 cm marginesu
  • zwijamy i bardzo ostrożnie przenosimy do podłużnej formy wysmarowanej masłem (boki makowca najlepiej zawinąć pod spód)
  • pozwalamy makowcowi rosnąć przez godzinę (można ponakłuwać wykałaczką by nie spękał)
  • wstawiamy do średnio gorącego piekarnika na 45-50 minut, pod koniec pieczenia posmarować rozmąconym żółtkem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz