poniedziałek, 24 grudnia 2012

kulebiak z kapustą i grzybami



znakomity z wigilijnym barszczykiem...

składniki:

ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • szklanka mleka
  • 2 gr drożdży
  • łyżka margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • płaska łyżka cukru
  • łyżeczka soli
farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/4 kg pieczarek
  • cebula duża
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka pieprzu, sól
oraz
  • 1/4 kostki masła
  • żółtko
wykonanie
  • drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, wymieszać z margaryną, olejem, cukrem i solą,
  • dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto - przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
  • farsz: umyte i drobno pokrojone pieczarki podsmażamy na odrobinie oleju
  • szklimy drobno posiekaną cebulę
  • podsmażamy kapustę, dodajemy doniej pieczarki i cebulę
  • doprawiamy pieprzem i solą, studzimy
  • gdy ciasto wyrośnie (podwoi obiętość) starannie wyrabiamy kilka minut na oprószonej mąką stolnicy - tak by było puszyste (nie dodawać więcej mąki!)
  • kroimy ciasto na drobne kawałki formując kulki wielkosci dużej śliwki
  • z każdej z kulek robimy placuszek, nakładając farsz i zlepiając u góry brzegi, maczamy w roztopionym maśle i układamy w tortownicy - paszteciki mają do siebie przylegać, ale nie bardzo ściśle - (najpierw krąg zewnętrzny potem środek)
  • z wierzchu kulebiak smarujemy żółtkiem, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika
  • piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni

opcje: farsz pieczarkowy: cebula+pieczarki, sól i pieprz podsmażyć.
farsz jajeczny: siekamy 10 jaj na twardo, siekamy z dodatkiem natki pietruki lub dymki +sól, pieprz

podawać najlepiepiej na ciepło - odrywając po jednej bułeczce :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz