środa, 26 grudnia 2012

krewetki "wigilijne"



Dlaczego wigilijne? a bo podałem to na wigilię -;)  w razie potrzeby nazwę można zmienić na "sylwestrowe", "urodzinowe" itp. - mój osobisty patent na prostą i smakowitą przystawkę z krewetek tygrysich.  

składniki:


  • paczka krewetek tygrysich
  • pół kostki masła
  • sos sojowy, sok z połowy cytryny, ząbek czosnku, sól, pieprz
wykonanie:

  • krewetki rozmrozić, zamarynować w miseczce ze wszystkimi składnikami oprócz masła (czosnek wyciskamy), zostawić na jakiś czas
  • roztopić masło na patelni, wrzucić krewetki razem z marynatą
  • smażyć na goracym masełku - nie za długo (3-4 minuty na jedną stronę)
  • zlewamy razem z powstałym sosem do miseczki 
podaję razem z kajzerką, którą się macza w smakowitym sosie, a krewetki spożywamy chwytając za ogonek - smakują bosko!

opcje: w ten sposób można przyrządzać dowolne owoce morza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz