sobota, 24 listopada 2012

zupa dyniowo-serowa



Jesień, dobry czas na zupy... a skoro dynia jeszcze na balkonie , trzeba było ją jakoś wykorzystać. Kolejne odkrycie - niezwykle smakowite - zupa dyniowo-serowa

składniki:

  • dynia - ok kilograma
  • kilka ząbków czosnku (4-5)
  • woda (3-4 szklanki zależy jak "mokra" jest dynia)
  • 2 kostki rosołowe 
  • ok 150 gr ulubionego serka topionego (my wykorzystalismy serek z szynką, co dało dodatkowy smaczek)
  •  sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • do podania: czarnuszka i groszek ptysiowy
wykonanie:
  • dynię pokroić w kostkę, obrać czosnek, wrzucić do gara, zalać wrząca wodą, dodać kostki rosołowe i gotować pod przykryciem 
  • gdy dynia zmięknie (po ok 1/2 godziny) wyłączyć, dodać serek topiony i zmiksować blenderem
  • doprawić solą , pieprzem (śmiało tego pieprzu), gałką muszkatołową (ostrożnie - nie za dużo tej gałki ), zakwasić sokiem z cytryny (zwłaszcza gdy jest zbyt słodka)
  • podawać z groszkiem ptysiowym i posypać czaruszką, której smak znakomicie się komponuje z tą zupką

przepis znalazłem n blogu gitmalina.blox.pl i nieco zmodyfikowałem
wyobrażam sobie , że zamiast wody i kostek rosołowych można użyć rosołu lub dowolnego bulionu i wyjdzie bardziej treściwa.

1 komentarz:

  1. No właśnie przymierzam się do jakiejś zupy z dyni:) Poczytam Twój przepis z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń