niedziela, 4 marca 2012

lasagne z naleśników

 - wychodzi nawet lepsze niż oryginał…. 

trzeba nasmażyć naleśników, potem udusić cebulkę, do niej wrzucić jakieś mielone (najlepiej wołowe) dodać przyprawy (dziś na przykład dodałem taką do chili con carne) jak już mięsko się podsmaży pod koniec dodajemy czosnek i do wszystkiego wrzucamy kukurydzę i czerwoną fasolę z puszki, osobno zrobić beszamel – w naczyniu żaroodpornym układać warstwy , przelewać beszamelem, można posypać tartym serem według uznania zapiekać 25 min w 180 stopniach…


beszamel najprostszy:

  • pół litra mleka
  • 40 g mąki
  • 40 g masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło rozpuścić na mały ogniu, gdy zacznie się pienić rozrobić z mąką, gotować 5 minut mieszając,
dodać trochę mleka zmieszać dobrze (konsystencja pasty), dodać resztę mleka , mieszać aż się zagotuje, przyprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz