piątek, 17 czerwca 2011

zupa soczewicowa z cząbrem


prosta, szybka,tania, łatwa, bez mięsa a niezwykle smaczna - regularnie gości na naszym stole i należy do naszych rodzinnych potraw "kultowych"

składniki
  • paczka soczewicy 500 g (czerwona jest najbardziej w naszym guście)
  • 2marchewki
  • 2 cebule
  • mały seler
  • pietruszka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżli oliwy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • natka pietruszki do posypania
  • sól, pieprz , ewentualnie maggi
  • opcjonalnie: 1 szklanka śmietany
wykonanie

  • soczewicę płuczemy , zalewamy wrzątkiem i gotujemy
  • cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie, wrzucamy do soczewicy
  • seler, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zupy
  • gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę , sól pieprz
  • gotujemy jeszcze 10 minut - przed podaniem można zaciągnąć śmietaną (jak ktoś lubi) i oczywiście posypujemy zieloną pietruszką
opcje:

jesli chodzi o przyprawianie - ziele angielskie i lisć laurowy dobrze się komponują, ciekawie wychodzą eksperymenty z przyprawami wschodnimi zamiast majeranku: curry, kurkuma, garam masala

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz